Resa till teneriffa

Teneriffa var tidigare  en banan odlings region och under de senaste decennierna har Teneriffa levt upp till europeiska levnadsstandarden sedan ankomsten av massturismen från början av 60-talet med  miljontals turister varje år. Över årtiondena har detta lett till att många hotellkomplex och hus byggdes och har gjort stora delar av ön tätt urbaniserad. Teneriffa tillhör Spanien som är en del av EU men av politiska skäl, förblir ön utanför EU’S tull och moms område, vilket gör högt beskattade varor som tobak och alkohol billigare än någon annanstans i Europa.

Många av de unga turisterna flockas på södra delen av ön medan de äldre och familjerna väljer Puerto de La Cruz och dess omgivning. På södra sidan är det sommar året runt, lite eller ingen vind, och ett perfekt strand-väder under större delen av året men det har förekommit sällsynta fall av kallt väder under Jan-Feb period. Vi kan förvänta oss några mycket blöta dagar för den perioden men de flesta dagar kommer fortfarande vara soligt. Det finns gott om hotell, aktiviteter och mat och dryck på ön. På norra sidan av ön hittar du mer grönt och levande lokal kultur. Det är en mer spansk året runt våren känsla där. Vädret varierar lite mer här, men är också oftast trevligt och inte lika varmt som i söder delen av Teneriffa.

Mitt på ön ligger Spaniens högsta topp, den knappt vilande vulkanen El Teide (3718m över havet). Man tillät tidigare folk i kratern, men idag är turisterna inte längre tillåtna i kratern av säkerhetsskäl.

Den lokala valutan är Euro och de flesta platser accepterar kredit-eller betalkort, som kräver ett chip och PIN. Det finns många växlingskontor i de viktigaste turistorterna men inte alls många utanför turistområdena.